måndag, december 22, 2008

Arga snickaren på Kanal 5

Det började med drömmen om det perfekta hemmet – men slutade i ett rop på hjälp.
Hemmafixarnas Sverige är fullt av överambitiösa renoveringar som slutat i hopplöshet, grälande makar och dålig hemmiljö.
I januari kommer Anders Öfvergård att styra upp havererade byggprojekt och misströstande hemmafixare i en ny serie i Kanal 5.

Sverige är fullt av självutnämnda hemmafixare. De där personerna som kan bäst själv och misstror hantverkare. De har stora planer och sätter igång jätteprojekt. När det går månader och inget blir klart kommer den tuffa verkligheten ikapp. Kärleken sätts på prov när familjen tvingas bo i byggdamm och provisoriska hem i åratal. Man går in i renoveringsväggen.

I denna nya inredningsserie på Kanal 5 kommer snickaren och fyrabarnspappan Anders Öfvergård in och styr upp de hopplösa projekten och gör färdigt dem tillsammans med familjen. Han tar sig inte bara an renoveringsobjekten, utan ser till att paren  börjar samarbeta och lägger upp en plan för hur de ska bli klara.
- Sladdar som hänger fritt från taket, öppen isolering på väggarna mitt bland lekande barn och hem som varit utan toalett i ett år, jag har sett det mesta. Oftast har paren blivit helt apatiska, tappat styrningen på hemmet och börjar bråka med varandra när renoveringsprojekten blivit för svåra, säger han.

- Jag är rak och kommer ifrågasätta och säga till dem vad jag tycker, men jag tycker det är viktigt att vara ärlig så det blir rätt från början. Vissa personer ska inte ge sig in i stora renoveringsprojekt, alla är bra på olika saker, och ibland ska man bara låta proffsen sköta sitt!


- Många män har en enorm prestationsångest och känner att de borde klara av att renovera sitt hus. När de sen kör fast kommer alla möjliga förklaringar, men jag kommer se igenom ursäkterna och se till att de hittar tillbaka till geisten så det blir nåt gjort, säger han.


Anders Öfvergård är fyrabarnspappan från Stockholm som driver eget byggföretag. Han är snickare, byggnadsingenjör, finsnickare och entreprenör. Han har drivit krogar och var med och startade butikskedjan Granit.

Arga snickaren har premiär den 14 januari