måndag, oktober 25, 2010

BBC-serie om en av historien mest kända rättegångar

Den 20 november har det gått 65 år sedan rättegången mot nazitysklands mest notoriska förbrytare inleddes. Det var en rättegång som skapade historia. 21 ledande nazister stod inför rätta och riskerade dödsstraff. Men den riktiga historien utspelade sig bakom stängda dörrar. Där försökte jurister och psykologer tränga in i några av historien mest ökända hjärnor.

Hitlers favoritarkitekt ALBERT SPEER var med sin priviligierade bakgrund en osannolik Hitleranhängare som inte passade ihop med bilden av en krigsförbrytare. Han kom undan med bara 20 års fängelse. Han skrev en bästsäljare och figurerade i herrtidningen playboy, medan andra nazister åtalade för liknande brott straffades med döden.

HERMANN GÖRING var chef för Luftwaffe och Hitlers utsedde efterträdare. Under hans rättegång spelade den judiske fängelsepsykologen Gustave Gilbert en stor roll, och Göring befanns skyldig till samtliga anklagelser. Han dömdes till döden men begick natten innan avrättningen självmord med cyanid.

RUDOLF HESS hjälpte Hitler att skriva Mein Kampf och var führerns ställföreträdare. År 1941 stal han ett stridsflygplan och flög till Skottland för att erbjuda Storbritannien fred, utan Hitlers vetskap. Hitler fick Hess förklarad sinnesrubbad och Hess spenderade resten av kriget i brittisk fångenskap. När han kom till Nürnberg hävdade han att han inte kom ihåg sitt nazistiska förflutna.

Serien går bakom kulisserna vid rättegångarna mot tre av Andra världskrigets mest notoriska nazister. Den är baserad på noggran research av historiska dokument, intervjuer med ögonvittnen och arkivfilm kombinerat med dramatiseringar.

PREMIÄR: Lördag den 20/11 kl. 19.00 på Viasat History