tisdag, augusti 04, 2009

Pandemi lamslår världen i ny brittisk dramaserie

Ett virus. Miljontals döda. Ett fåtal överlevare. Det är början till BBC:s succéserie Överlevarna som följer en liten grupp främlingar som tyr sig till varandra i hopp om att öka sina möjligheter att överleva i en ödelagd civilisation. Premiär i TV4 lördag 5 september klockan 21.15.

Den brittiska dramaserien Överlevarna äger rum i en mycket nära framtid i spåren efter en viruspandemi som slagit ut över 90 procent av jordens befolkning. Vad händer när självklarheter som elektricitet, rent vatten, teknologi och matproduktion försvinner? När myndigheter, sjukvård och infrastruktur slås ut? Och framför allt när hela familjer och alla vänner, älskare, grannar och bekanta går bort? De få som överlever ska klara sig i en ny värld där inget längre är som det var. En skrämmande verklighet utan spelregler där vänskap kan betyda skillnaden mellan liv och död.

Det är en värld med otaliga nya möjligheter men också otaliga faror - det rör sig inte bara om den dagliga utmaningen att hitta mat och vatten men även det ständiga hotet från andra desperata överlevare. Handlingen centreras runt en vilsen skara människor som på olika sätt funnit varandra. Det enda som binder dem samman är att de överlevt, men överlevnad är bara början på det äventyr som väntar dem.

Den prisbelönte författaren Adrian Hodges har skrivit manuset baserat på 70-talskultserien Survivors baserad på Terry Nations roman med samma namn. BBC:s premiär hade en tittarandel på 26 procent och en andra säsong är redan under inspelning.

I rollerna ses bland andra Julie Graham (William and Mary), Max Beesley (Hotel Babylon, Tom Jones), Nikki Amuka-Bird (The No 1 Detective Agency, Five Days), Paterson Joseph (The Beach, Jekyll, Peep Show), Shaun Dingwall (Doctor Who, The Long Firm), Philip Rhys (24, Nip and Tuck, Flatland) och Freema Agyeman (Doctor Who, Torchwood, Law & Order: London).

Serien är producerad 2008 i sex delar och sänds i TV4 fem dagar i rad med start lördagen den 5 september klockan 21.15.