fredag, februari 13, 2009

Vem var Stanley Kubrick – och vad gjorde han mellan filmerna?

På 10-årsdagen av Stanley Kubricks död visar Viasat History dokumentären Stanley Kubricks boxar, ett program om den berömde regissörens legendariska arkiv.

Stanley Kubrick är mannen bakom filmklassiker som A Clockwork Orange, Dr. Strangelove och The Shining. Han är känd för sin perfektionism och för den extremt omfattande efterforskning som föregick alla hans filmer. Under årens lopp blev pauserna mellan filmerna allt längre och Kubrick syntes till alltmer sällan. Under sin karriär, som sträckte sig över 40 år, regisserade han bara 13 spelfilmer och under de sista 30 åren av sitt liv regisserade han endast fyra nya filmer.


Vad gjorde han under tiden mellan filmerna? Det enda allmänheten visste var att Stanley Kubrick bodde på ett stort lantgods i England med fru och barn – samt att hans omfattande undersökningar resulterade i ett stort antal lådor med arkivmaterial.


Två år efter Kubricks död blev journalisten Jon Ronson inbjuden att utforska de hundratals lådor som regissören samlat på sig genom åren. I dokumentären STANLEY KUBRICKS BOXAR från 2008 berättar han historien om Kubrick och hans legendariska arkiv.


Kubrick hade samlat på sig så många lådor att det tog Ronson fem år att gå igenom dem alla. Programmet ger en fascinerande och ofta överraskande inblick i den ytterst privata regissörens liv och arbetsmetoder.


Programmet innehåller intervjuer med Kubricks änka och dotter, hans assistent under 31 år, samt familjemedlemmar och filmkollegor. De berättar rörande, roliga och ofta märkliga anekdoter om Kubrick, som hade en stor passion för kontorsmaterial. Innehållet i lådorna berättar i synnerhet om de långa perioderna mellan filmerna: Kubricks desperata jakt på den perfekta historien och filmerna som efter flera års efterforskningar aldrig blev gjorda.


Europeisk premiär: lördag den 7/3 kl. 22.00 på Viasat History